"Jenny
Ik vind de afwisseling van het werken in de tuin, vervolgens het oogsten van de groentes en deze weer verwerken in de keuken erg leuk. Maar nog belangrijker is dat ik op de Bremberg veel nieuwe vriendschappen heb opgedaan!
""Melanie
De Bremberg helpt mij enorm bij mijn herstel.
""Riny
Ik heb het goed naar mijn zin op de Bremberg. Ik werk met leuke mensen, we maken mooie dingen in de werkplaats en het is nooit saai. Ik ben blij dat ik daar mag werken.
""Kritsa
Op de Bremberg heb ik mijn eigenheid terug gevonden en mijn krachten/ interesses/ kwaliteiten (her)ontdekt!
Ik word gewaardeerd om wie ik ben. Ook op een mindere dag ben ik nog even welkom. Dit geeft vertrouwen en veiligheid om mezelf te durven/ mogen zijn.
"Het verhaal van Thijs
“Ik weet nog hoe ik vroeger een leven leidde waarbij niets te gek was. Toffe feesten waarbij we nachten door haalden en drugs een pleziermiddel was. Ik had een opleiding tot schilder gevolgd en had een vaste baan, een vaste relatie en we gingen samen wonen. We hadden de droom om een gezin op te richten. Helaas was het allemaal toch niet zo mooi als het leek en viel deze droom in duigen.
Moeilijke jaren volgde. Een combinatie van overmatig drugsgebruik, conflicten op het werk, een verbroken relatie, psychische problemen en schuldsanering zorgden ervoor dat ik een periode dakloos ben geweest.
Toen ik in contact kwam met de Bremberg had ik net een eigen huisje in Etten-Leur maar ik zat niet goed in mijn vel. Ik voelde me depressief en zag de toekomst somber in. Ik was inmiddels 40 jaar en had geen werk, geen relatie, geen zelfvertrouwen, geen gebit wat me nog meer onzeker maakte. Oftewel, ik had mijn leven niet op orde. Ik was dan ook sceptisch over de Bremberg; “is dit uiteindelijk wel wat gaat helpen?” De eerste periode op de Bremberg liep ik dan ook rond met mijn oordopjes in, capuchon op en teruggetrokken in mijn eigen wereld.
Ik merkte dat ondanks dit, mijn bijdrage werd gewaardeerd, ik kreeg veel positieve aanmoediging. Dit zorgde ervoor dat ik langzaam uit mijn schulp begon te kruipen. Steeds vaker nam ik deel aan de groepsmomenten op de Bremberg, ik zonderde me minder af en ondernam meer activiteiten. Ik kreeg weer toekomstperspectief doordat ik duidelijkheid had over de schuldsanering en ik kreeg het doel om weer aan het werk te gaan. Ik ging beter voor mezelf zorgen, kreeg weer een gebit en durfde weer te lachen. Een externe cursus voor het verkrijgen van meer zelfvertrouwen werkte voor mij niet. Brembergen is wat mijn wél hielp. Zorgen voor de dieren, toffe klussen uitvoeren, fijne collega’s. Ik breidde de dagbesteding uit naar 5 ochtenden in de week. Dit zorgde ervoor dat ik meer structuur en afleiding had waardoor het lukte om te stoppen met drugsgebruik. We verhuisden met de Bremberg naar een nieuwe locatie. Hier hielp ik met opbouwen, veel klussen gingen me goed af waardoor mijn zelfvertrouwen enorm groeide. De Bremberg werd een thuis voor me en de gesprekken die ik met begeleiding voerde gingen steeds meer de diepte in. Ik was nooit zo’n prater, maar werd steeds beter in moeilijke gesprekken voeren.
Mijn doel om weer aan het werk te gaan werd steeds reëler. Ik was weer vrolijk en had zin om uitdagingen aan te gaan. Na diverse gesprekken ben ik uiteindelijk gestart met een opleiding tot buschauffeur. De theorie was best pittig. Studeren was lang geleden en af en toe was ik het even helemaal beu. De positieve energie en de aanmoediging die ik op de Bremberg kreeg hielpen me enorm. Soms nam ik mijn leerwerk mee en deelde ik de dagbesteding op in lekker buiten werken en studeren. Eigenlijk ging het me heel goed af!
Al mijn theorie toetsen haalde ik in 1 keer. Sinds lange tijd was ik weer écht trots op mezelf! Ik was niet de enige want ook op de Bremberg leefden heel veel mensen met me mee. Voor het praktijk examen was ik echt wel zenuwachtig. Ik wist dat ik het kon, maar doe het maar eens… Super trots ben ik, dat ik ook mijn praktijk examen in 1 keer heb gehaald! Op de Bremberg werd ik de volgende ochtend onthaald met taart en vlaggen.
Na veel moeilijke jaren heb ik nu weer vertrouwen en zin in de toekomst. Ik heb mijn leven weer op orde en start binnenkort voor 32 uur per week met een baan als buschauffeur. Ik kijk uit naar mijn eigen verdiende inkomen wat weer ruimte gaat geven voor het opbouwen van een verdere toekomst. Bij de Bremberg wil ik betrokken blijven en ik zal dan ook echt nog wel eens aanschuiven bij de koffie of komen helpen bij een open dag. Als je me 3 jaar geleden, toen ik begon bij de Bremberg, had gezegd dat het nu zo met me gaat zoals het gaat, had ik het niet geloofd. Het Brembergen heeft me écht enorm geholpen en ik kan het dan ook iedereen die een steun nodig heeft aanraden.”
Kwaliteit laat je zien!
Sinds 2014 heeft de Bremberg het kwaliteitskeurmerk “Kwaliteit laat je zien” wat is afgegeven door de Federatie Landbouw en Zorg. Dit keurmerk is specifiek voor zorgboerderijen en naast de kwaliteit van zorg komen ook alle facetten van de boerderij aan de orde. Zo heeft de Bremberg onder andere ook het zoönosencertificaat, voldoet het aan ARBO richtlijnen, wordt er gewerkt via de CAO GGZ en is er een erkenning als stageplaats voor veel HBO en MBO opleidingen.
De Bremberg is aangesloten bij de Samenwerkende Zorgboeren Zuid (SZZ), waardoor onder andere een hoop administratieve taken niet meer door de begeleiders op de Bremberg uitgevoerd hoeven te worden. Daarnaast zijn we aangesloten bij de Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (ZLTO). Inmiddels is Floor aangesloten bij het bestuur van de afdeling Etten-Leur. Hier heeft zij de multifunctionele landbouw (zorgboerderijen/ groene recreatie/ agrarisch natuurbeheer/ kinderopvang/ educatie/ aan huis-verkoop) onder haar hoede.
Wij vinden het fijn om regelmatig overleg met andere zorgboeren te hebben. Hierbij wordt kennis en ervaring gedeeld.
Onze deelnemers vullen jaarlijks een tevredenheidsonderzoek in. Goed om te zien waar iedereen tevreden over is en natuurlijk of er nog verbeterpunten voor ons zijn! Hiervoor hebben we ook de kanjers van de Brembergraad. Dit is een raad met een vaste samenstelling van deelnemers. Zij komen 4 keer per jaar bij elkaar en denken mee over de ontwikkelingen op de zorgboerderij.
Klik hier voor het tevredenheidsonderzoek van 2023!
Klik hier voor de website van de SZZ!
Klik hier voor een kennismaking met onze Brembergraad!
Zorgvragend?
Om in aanmerking te komen voor dagbesteding op de Bremberg is het belangrijk dat het je fijn lijkt om op de boerderij te werken, je ouder als 18 jaar bent, je respect hebt voor alle dieren en mensen op de boerderij en er een indicatie voor dagbesteding is afgegeven vanuit de WMO of WLZ.
Op het moment dat je overweegt om deel te nemen aan de dagbesteding op de Bremberg ben je altijd welkom om een keer kennis te komen maken. Daarnaast kun je een dag vrijblijvend “proef” draaien om zo te ervaren wat het Brembergen inhoudt.
Als je ervoor kiest om dagbesteding bij ons af te nemen, plannen we een intake gesprek. Tijdens dit gesprek wordt er met jou en een eventuele begeleider, familielid en/of contactpersoon besproken waarbij we je kunnen ondersteunen. Na dit intake gesprek kan de dagbesteding starten. Twee maanden na de start vindt er een evaluatiegesprek plaats en daarna eens per half jaar of minimaal jaarlijks.